Laten we het gewoon maar zeggen zoals het is: je bent een heel aardig mens. Met een ogenschijnlijk leuk leven. Alles loopt gewoon wel door. Toch klopt er iets niet. Het wringt van binnen. Je hebt het idee dat je niet meer helemaal past in het jasje dat je hebt aangetrokken.
Of is dat het jasje wat het leven je heeft aangedaan? Een glimlach ook al bevalt het je niet, een ja die een nee had moeten zijn, veel gesprekken over weinig. Je schuift het al een tijdje voor je uit, dat gevoel van ‘er moet iets veranderen’.
Maar daarmee gaat het niet weg. Je wilt lol hebben, echt weer eens lachen tot je buikpijn hebt, je niet generen maar voluit meedoen. Energie krijgen van dingen die je doet omdat jij ze leuk vindt. Maar wat vind jij nou ook alweer leuk?
‘Je volgt een mindfulnesstraining. In een van de bijeenkomsten krijg je een rozijn in je handen. Je wilt ‘m gelijk in je mond stoppen. Net op tijd begrijp je dat dat niet de bedoeling is. Je moet die rozijn met al je zintuigen waarnemen, pas dan mag ie je mond in. Ook daar, voor je ‘m doorslikt, moet je ‘m eerst ervaren…
“Je ziet iedereen volmondig
met die rozijn experimenteren.”
Je doet het. Je voelt je ongemakkelijk. Je kijkt om je heen en je ziet iedereen volmondig met die rozijn experimenteren. Ben ik dan de enige die zich hier ongemakkelijk bij voelt vraag je je af. In het rondje na afloop geeft iedereen de juiste antwoorden. Jij zit je te verbijten, maar houdt braaf je mond en knikt mee. Tot je niet meer kan en je het zegt: ik vond dit een hele ongemakkelijke oefening. Beetje viezig ook.
Er valt een stilte. Iedereen kijkt naar je. Ze knikken een beetje meewarig. Door naar de volgende meditatie. Weer niet gelukt om mindful te zijn…’
‘Je scrolt doelloos over facebook, daarna instagram en dan check je ook nog maar even LinkedIn. Een rondje gluren bij de buren. De meeste mensen kijken blij. Ze doen iets wat ze fantastisch schijnen te vinden zelfs als het niet eens zo heel bijzonder is.
Ineens zie je een oude klasgenoot voorbij komen. Met haar kon je vroeger zo ontzettend lachen. Ze was een meester in het nadoen van docenten. Nu zit ze bij een koor. Wat leuk! Vroeger zongen jullie samen in het schoolkoor. Dat was onwijs leuk, vooral de grote jaarlijkse optredens in de volle aula waren een hoogtepunt.
Is dit misschien ook iets voor jou, bij een koor zingen? Moet je je wel aanmelden, op proef komen zingen en de groep is natuurlijk heel groot. Misschien pas je er helemaal niet tussen of ziet niemand je staan.’
‘Laatst werd je uitgenodigd voor een feestje, de verjaardag van een goede kennis. Je had er niet echt veel zin in maar wist ook niet direct een goede smoes te verzinnen en voor je het wist had je al ja gezegd.
Je ziet er tegenop. Er zijn vast veel mensen die je niet kent, een hoop lawaai en misschien gaan ze nog wel gek dansen ook. Jij bent niet zo goed in grote groepen. Op het feestje sta je voor je gevoel vrij lang het feestgedruis te observeren. Je komt gelukkig toch een paar bekenden tegen en je hebt, in de keuken, nog best een fijn gesprek.
“Je hebt, in de keuken,
nog best een fijn gesprek.”
De volgende dag ben je gesloopt en overprikkeld van een feestje wat je eigenlijk niet eens echt leuk vond. Volgende keer zeg je nee, neem je je voor.’
‘Je partner is begonnen met kickbokstraining. In een groep die wekelijks bij elkaar komt. Hij vindt het geweldig. Elke week komt hij afgepeigerd maar toch vrolijk thuis. Als hij op adem is gekomen, vertelt hij er van alles over.
Hij leert kickboksen, wordt elke week een stukje beter en hij leert nieuwe mensen kennen. Je gunt het hem natuurlijk.
Wat knaagt is die vrolijkheid en dat enthousiasme. Hoe lang is het geleden dat jij je zo gevoeld hebt? Dat jij jezelf zoiets gunde?’
‘Je beste vriendin heeft je meegenomen naar een introductiemiddag rock & roll dansen. Er worden demonstraties gegeven en er is de mogelijkheid om mee te dansen. Je vindt de hele look en de muziek ontzettend leuk. Je hebt een glimlach op je gezicht.
Wanneer je gevraagd wordt om op de dansvloer je moves te testen krijg je een rode kop. Je doet mee, maar je bent zo stijf als een plank en lijkt geen stap goed te kunnen zetten. ‘Laat je maar leiden’ zegt je danspartner.
Precies wat je niet kan, de teugels uit handen geven. Je trapt nog een paar tenen en gaat verder aan de kant kijken hoe de anderen het enorm naar hun zin hebben.’
“‘Laat je maar leiden’ zegt je danspartner.
Precies wat je niet kan, de teugels uit handen geven.”
Dat jij je uitspreekt in een groep zonder eerst om je heen te kijken of anderen hetzelfde ervaren als jij? Dat je je eigen gevoel volgt en je niet automatisch aansluit bij de rest?
Dat je die oude vriendin een berichtje stuurt en vraagt of je een keer mee kunt komen zingen bij haar koor?
Dat je gewoon nee durft te zeggen als je iets niet wilt en je dus niet meer uitgeput hoeft te raken van situaties waarin jij je ongemakkelijk voelt.
Dat je iets vindt, een toffe nieuwe hobby, waar je net zo enthousiast van wordt als je partner van het kickboksen? Dat je nog uren nastuitert van plezier en alles wat je hebt beleeft.
Dat je je overgeeft aan iets nieuws leren? Dat je mag oefenen en niet gelijk alles hoeft te kunnen?
In zes bijeenkomsten van ruim 2 uur ga je in een kleine groep van maximaal 8 deelnemers ervaren hoe het voelt om plezier te maken, te werken aan zelfvertrouwen, durf en spelplezier.
Door veel te lachen, veel te spelen en geen eisen te stellen aan wat je doet creëer ik een veilige leeromgeving. Je gaat ondervinden dat alles wat je doet goed is, dat jij helemaal goed bent. Er is geen ‘lat van perfectie’ waar je aan moet voldoen. Wat er is ben jij. Hier en nu. Klaar om het leven te nemen zoals het komt en vrij om stappen te zetten die voor jou goed, inspirerend en plezierig zijn.
Toneel om te groeien levert een hoop op:
De cursus Toneel om te groeien geeft je de kans om uit je schulp te kruipen. Je leert te kiezen voor waar je blij van wordt: je gaat doen waar je zelf die blije, lichte energie van krijgt! Je gaat steeds meer ruimte ervaren. Ruimte die je kunt inrichten zoals jij dat prettig vindt. Lege uurtjes zijn straks bijzonder welkom want je weet waarmee je ze wilt vullen. Als dat zingen is, dan leg je contact met die oud-klasgenoot in dat koor. Maar misschien is het ook wel heel iets anders…
Toneel om te groeien helpt je om erachter te komen. En als je eenmaal weet waar jij zo veel energie van krijgt, dan ga je dat doen ook. Want na Toneel om te groeien gun je dat jezelf volop. En al die dingen die je wel deed maar niet écht wilde, daar zeg je NEE op. Het kost je geen moeite meer. Jouw nee is duidelijk nee – en daarmee is je ja ook een volle ja.
Je kunt in de herfstvakantie twee en een halve dag spelen om te groeien op:
Zondagmiddag 27 oktober
Maandag 28 oktober
Dinsdag 29 oktober
Dit is de enige mogelijkheid in het najaar. De planning voor 2025 is nog niet rond. Zodra die datums bekend zijn lees je het hier!
Er zijn koekjes, op deze site. Sommige kun je kiezen.
Als je dit formulier invult, schrijf je je in voor de cursus. Je krijgt daarna van mij bericht met extra informatie en de betaallink.
(oei, een popup! Deze valt mee, hoor…)
Het antwoord is ja, natuurlijk! Je kunt je op de site meteen inschrijven voor een cursus – goed idee.
Eerst even uitzoeken hoe spelen nou precies voor jou werkt?
En dat we elkaar ook vast wat beter leren kennen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
(en meer over wie ik ben en hoe ik het zie?)
Schrijf je in om Penvrienden te worden met de Toneeljuf!