Laagjes

Shrek is een van mijn filmhelden. Lomp, lief en grappig. In de eerste Shrekfilm zit een gesprek tussen Shrek en Donkey over laagjes. Shrek probeert uit te leggen dat niet alles aan de oppervlakte zichtbaar is omdat hij ‘layers’ heeft. Net als een ui laagjes heeft, heeft een Oger dat ook. Donkey probeert hem ervan te overtuigen dat niet iedereen van uien houdt en dat het misschien beter is om een gelaagde cake te zijn ‘Because everybody loves cakes’. Hierop roept Shrek gefrustreerd : ‘I don’t care what everyone likes, Ogres are not like cakes…’! De boodschap is duidelijk, ook een Oger heeft diepere gevoelens…

Kusje erop

Het hele laagjesconcept zie ik terug bij mensen. Je bent wie je bent tot je merkt dat dat blijkbaar niet gewenst of helemaal goed is. Baf klap auw. We leggen er een laagje overheen ter bescherming. Een soort korstje op een wond. Alleen zo’n korstje verdwijnt na een tijd omdat de wond heelt. Van binnen werkt dat helaas niet zo. Is er een laagje aangebracht dan heelt de wond niet, maar blijft het pijnpunt daaronder liggen. En zo maken we laagje na laagje om minder pijn te voelen, niet buitengesloten te worden, niet anders te zijn of teveel op te vallen.

Wie ben je?

Hoe ouder we worden hoe meer die laagjes in de weg gaan zitten. Het blijkt niet zo makkelijk om niet jezelf te zijn. De buitenkant gaat botsen met wat er van binnen zit. Het is tijd om naar de laagjes te kijken. Terug te gaan naar de kern van wie je bent. Als je de tijd en ruimte durft te nemen om je laagjes af te pellen geef je jezelf de mogelijkheid om weer jezelf te zijn. Jezelf zoals je bent en altijd al was totdat je dacht dat er ‘dingen’ niet goed aan je waren.

Cipiers

Het is niet erg om laagjes te hebben. Ze helpen je of hebben je geholpen, ze zijn een soort beschermers. Alleen heb je die beschermers op zeker moment misschien minder hard nodig. Ze mogen een stapje terug doen. Het is mooi om getuige te mogen zijn als mensen hun kwetsbaarheid tonen. Als ze merken dat ze veilig zijn, dat ze zelfs iets terug krijgen van anderen door zichzelf te laten zien. Er gaat een lichtje aan van binnen dat naar buiten straalt via de ogen en het hele lichaam. Het heeft iets magisch en ontroerends.

Gotta love an Ogre

Je bescherming afgooien is kwetsbaar. Toch is het tegelijkertijd het sterkste wat je kunt doen. Misschien voelt het eerst naakt, maar als het in een veilige omgeving gebeurt krijg je al snel meer vertrouwen. Je hoeft geen cake te zijn. Niet iedereen hoeft alles aan jou aangenaam te vinden. Je mag zijn wie je bent. Ook als dat van tijd tot tijd een lompe Oger is.

(oei, een popup! Deze valt mee, hoor…)

Weten of spelen ook voor jou werkt?

Het antwoord is ja, natuurlijk! Je kunt je op de site meteen inschrijven voor een cursus – goed idee.

Eerst even uitzoeken hoe spelen nou precies voor jou werkt?
En dat we elkaar ook vast wat beter leren kennen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Elke twee weken digitaal speelplezier in je inbox?

(en meer over wie ik ben en hoe ik het zie?)

Schrijf je in om Penvrienden te worden met de Toneeljuf!